Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve ABD, Moskova’yı zulmü durdurmak için ikna etmeye çalışıyor

Suriye’de Esad rejimi ve müttefiklerinin, kuşatma altındaki doğu Halep’e saldırıları sürüyor.



Suriye ordusu, Hizbullah ve Ä°ran destekli milisler dün tarihi kale civarındaki Eski Åžehir olarak adlandırılan bölgeyi ele geçirdi. Eski Åžehir, 2012 yılından bu yana muhalif güçlerin kontrolünde bulunuyordu. Böylece 15 Kasım’da baÅŸlayan operasyonların ardından, Halep’te muhaliflerin elindeki bölgenin dörtte üçü rejim güçlerine geçmiÅŸ oldu. Bu arada çatışmalarda yaralanan bir Rus albayının da hayatını kaybettiÄŸi açıklandı.
 
Son geliÅŸmelerin ardından muhalifler, sivillerin tahliyesi ve kente insani yardım ulaÅŸtırılması için beÅŸ günlük ateÅŸkes çaÄŸrısında bulundu. Muhalif gruplar, yaptıkları yazılı açıklamada sivil kayıpların önüne geçmek için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını bildirdi. Üç yıldır Haleplilerin varil bombası, top atışı ve kimyasal silah saldırılarına alıştığını belirten açıklamada, “Halepliler son zamanda Rus savaÅŸ uçaklarının yerleÅŸimlere kullandığı ‘sığınak delici’ bombalara ve saÄŸlık merkezlerinin bilerek hedef alınmasına karşı kendilerini garantiye almak zorunda kaldılar” ifadesi kullanıldı. Halep’in son beÅŸ aydır ‘sivilleri yok etme savaşıyla’ karşı karşıya olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi: “Dünyanın dikkatini, Halep’in kuÅŸatma altında olan mahallerinde rejimin sergilediÄŸi gaddarlığına çekmek istiyoruz. Yüzlerce masum erkek, adil olmayan biçimde tutuklandı ve akıbetleri belirsiz. Ablukanın en zor koÅŸullarının vurduÄŸu kadınlar, aÅŸağılıkça intikam için tecavüze uÄŸradı.
 
Birçok kiÅŸinin söyleminin aksine, muhalif gruplar kenti terk ederse, siviller çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Siviller ya korunmalı ya da Esad ve yandaÅŸlarının insafına kalmayacakları güvenli bir alana alınmalı.” Muhalif gruplar açıklamada, “5 günlük acil bir insani ateÅŸkes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar BirleÅŸmiÅŸ Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. Ä°steyen sivillerin Halep’in kuzey kırsalına göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmalı” taleplerinde bulundu. Halep’teki durum için diplomatik giriÅŸimler de sürüyor. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrıv ile Almanya’nın Hamburg kentinde bir araya geldi. Görüşme öncesi açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, muhalif savaşçıların silahlarını bırakarak muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçiÅŸinin gündemlerinde olduÄŸunu, ancak ÅŸu ana kadar çok az sayıda savaşçının ÅŸehirden ayrıldığını söyledi. Peskov, aralarında el Nusra savaşçıları bulunduÄŸunu iddia ettiÄŸi muhalifler için “Bütün bu isyancıların hepsi terörist” ifadesini kullandı. Rusya DışiÅŸleri Sözcüsü Mariya Zaharova ise Türkiye üzerinden muhaliflerle görüştüklerini doÄŸruladı.
 
ABD VE AB'DEN ESAD'A YARDIM EDENE YAPTIRIM
ABD, Kanada ve bazı AB ülkeleri ortak bir bildiri yayımlayarak Suriye’deki BeÅŸar Esad yönetimiyle ittifak kuran kiÅŸi ve kuruluÅŸlara yaptırım uygulanmasını önerdi. ABD, Ä°ngiltere, Almanya, Fransa, Ä°talya ve Kanada’nın liderleri tarafından kaleme alınan bildiride, Rusya ve Ä°ran’ın, Halep krizinin çözümü için Esad’a baskı yapması çaÄŸrısında bulunularak “Suriye rejimine destek olan ve onun lehinde adımlar atan birey ve kurumlara yönelik ilave kısıtlayıcı önlemler almaya hazırız. Suriye’deki tüm taraflara Cenevre Konvansiyonları da dahil olmak üzere uluslararası hukuk ve insan hakları yasalarına uymaları konusunda çaÄŸrıda bulunuyoruz” denildi. Esad rejimi ve müttefiklerinin operasyonları nedeniyle Halep’te 15 Kasım’dan bu yana hayatını kaybeden sivil sayısı 845 olarak açıklandı.
 
ÖLÜMDEN ÇARESİZLİĞE KAÇIYORLAR
KuÅŸatma nedeniyle aylardır en temel gıda maddelerine dahi ulaÅŸamayan 240 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı doÄŸu Halep’te, BeÅŸÅŸar Esed rejimi ve destekçilerinin son üç haftadır artırdığı saldırılarda hastane, saÄŸlık merkezi, fırın ve bakkal gibi halkın can damarlarının hedef alınması bombalardan kurtulmayı baÅŸaran sivilleri büyük bir çaresizliÄŸe itiyor. KuÅŸatma altındaki bu bölgelerde saldırılardan kurtulmak için sürekli yer deÄŸiÅŸtirmek zorunda kalan siviller, bombalardan kaçarken açlık ve hastalığın pençesine düşüyor. Hava saldırılarından kurtulmayı baÅŸaranlar, çoÄŸunlukla ekmek, ilaç veya doktor bulamadıkları için yavaÅŸ yavaÅŸ ölüme sürükleniyor. Rejim güçleri ve destekçilerinin bölgeye yaklaÅŸtıklarını hisseden Halepliler sahip oldukları ne varsa aceleyle toplayıp muhaliflerin kontrolündeki diÄŸer bölgelere kaçıyor. Halep’te yaÅŸananlardan en çok etkilenenler arasında yürümekte dahi zorlanan yaÅŸlı hastalar geliyor. Son saldırılarda kentteki 4 hastanenin de vurulmasıyla artık hastaların tedavi görebileceÄŸi bir yer bulabilmeleri neredeyse imkansız hale geldi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.